19—21 Oct. 2023
Vilanova i la Geltrú - Barcelona

Genesis parteix de la manca de referents femenins en el disseny gràfic anhelant reparar una història dominada per homes a través d’un arxiu web de gràfica feminista i/o creada per dones i identitats dissidents. La finalitat és
construir, entre tots i totes, un espai lliure de bretxes de gènere i desigualtats de qualsevol mena, reivindicant el lideratge femení a la indústria creativa oferint un recull de projectes gràfic-artístics produït per dones, identitats dissidents i/o projectes amb intencions feministes (independentment del gènere de l’autor/a) que derivin a l’aprenentatge i descobriment de nous referents així com la incorporació d’aquests en la quotidianitat per part dels usuaris i usuàries.
Genesis ofereix doncs, una deconstrucció de les bases patriarcals establertes en la indústria gràfica establint-se com un catalitzador sociocultural referent de l’equitat creativa per a múltiples generacions de persones amb idees i valors afins al canvi.

Així doncs, Genesis és un projecte que consta de la ideació d’una identitat de marca, la seva respectiva comunicació i per suposat, la construcció d’un prototip web funcional en forma d’ arxiu gràfic digital que actua com un sistema obert on la informació és un bé comú, creant així una comunitat digital de creatives en la qual el contingut consta d’una selecció d’obres amb la intenció de ser actualitzades periòdicament i, a més a més, les usuàries poden enviar projectes per nodrir el propi arxiu; aquests seran revisats i acceptats tenint en compte la filosofia i el manifest del projecte. La present plataforma s’inspira en el concepte d’hipertext; allò que ni té un inici ni un final, és purament circumstancial i està en constant mutació. D’aquesta manera, a través d’allò col·lectiu i col·laboratiu es crea un cos d’informació cohesionat.

La missió del present projecte i el motiu de Genesis és proporcionar un espai que ofereixi un recull de coneixement i informació de qualitat per tal de donar veu a diferents creadores del sector i que alhora, constitueixi una plataforma de cerca de referents i inspiració juntament amb la intenció d’aportar una visió equitativa del disseny gràfic quant a gènere es refereix, situant la cultura com un motor imprescindible pel canvi social. El to i els valors d’aquesta iniciativa van íntimament lligats amb la metodologia de treball anomenada Economia Social i Solidària, caracteritzada per situar les persones al centre en comptes del capital, treballant de manera empàtica, equitativa i transparent així com vetllar per a la transformació social i projectar tenint en compte la perspectiva de gènere, interculturalitat, interseccionalitat, diversitat i llenguatge inclusiu.

Projectant d’aquesta manera s’ha aconseguit un resultat activista i polític curat des dels feminismes, equitat, inclusió, accessibilitat, col·laboració, denúncia i per suposat, des de la creativitat.

 

 

Partners in crime

Con el push de

Voces aliadas

Amigos de la causa