Els viatges s’han convertit en un oci de consum. Un consum d’imatges i experiències sense control. Viatjar a molts llocs diferents o a l’altra punta del món, és premiat socialment, i una foto a xarxes socials que ho demostri, és un requisit obligatori.
Existeix una necessitat col·lectiva per visitar els llocs més emblemàtics. Sembla impossible viatjar a París sense fer-se una foto a la Torre Eiffel. Actuant així, ens estem perdent la meitat de l’experiència, i de vegades n’hi ha prou amb prendre un cafè amb calma i gaudir, a una ciutat que et faci sentir bé, en lloc d’anar amunt i avall sense parar. Però no només això, sinó que tampoc som conscients de les conseqüències que provoca el turisme, que són, mediambientals, socials, culturals i econòmiques.
WayCrumbs és una aplicació mòbil que se centra a intentar solucionar els problemes socioculturals provocats pel turisme a les ciutats, seguint la filosofia del turisme conscient. Aquesta consisteix a viatjar de manera responsable, sostenible, socialment justa i espiritualment plena, enfocant els esforços en el paper que realitza el viatger/a. L’objectiu és ajudar als municipis a recuperar la seva identitat cultural, que inclou la cultura, gastronomia, artesania i comerç local, a la vegada que la ciutadania recupera la seva intimitat, costums i tradicions.
El projecte es tradueix en una eina que ajuda a l’usuari a organitzar un viatge a través de quatre blocs principals, la ciutat, la cultura, els reptes i la comunitat.
En primer lloc, s’escull la ciutat de manera conscient, posant sobre la taula la seva afluència turística. Seguidament, es proposen diferents temes culturals, com l’idioma, el comerç local, la gastronomia o la música, que l’usuari haurà de cercar pel seu compte i emmagatzemar la informació a la plataforma. Després se suggereixen reptes a dur a terme durant la vista, per tal de canviar les dinàmiques turístiques i fer que es visiti de manera alternativa i divertida. Finalment, la comunitat, on estan en contacte els ciutadans i els viatgers, per tal que l’usuari pugui saber que opina la ciutadania sobre el turisme.
Aquesta metodologia fa que es puguin descongestionar les ciutats, també reactiva el comerç local, la cultura i la gastronomia tradicional, aconsegueix que la ciutadania se senti còmode, respectada i amb un benefici econòmic, i per últim, el turista gaudeix d’un viatge més real i enriquidor.
Tot això es tradueix en un disseny conceptual basat en les paraules, la tipografia i la interacció, sense fotografies. L’objectiu és transmetre la importància d’aprendre i gaudir de l’experiència, donant peu al descobriment, i deixant de col·lapsar amb imatges. A través de la tipografia es representa l’arquitectura de les ciutats, el coneixement i la veu de la consciència, mentre que amb la interacció es representa el moviment i el desplaçament.
La idea base que persegueix el projecte, és l’acte d’aportar alguna cosa, sense deixar un rastre negatiu. No volem perjudicar més a les ciutats amb el turisme, però tampoc podem ser invisibles, així que el propòsit és aportar.